Uncategorized

5 Tips om de (mei)vakantie te overleven.

Een vakantie doorkomen met 3 kinderen kan een hele hel zijn, mits je je goed voorbereid. 

Vandaag geef ik je 5 tips om een onbezorgde vakantie te hebben en plezier te beleven zonder al te veel geld uit te hoeven geven.

Of je nou een werkende moeder bent of een huismoeder, vakanties kunnen gewoon een pain in the behind zijn. Je hebt een beperkte tijd om uit te rusten, leuke dingen te doen en om je eigen to-do lijst af te werken. Vooral met jonge kinderen die continu vermaakt moeten worden, is er niet veel rust voor mama. Voor sommige moeders is deze lijst echt overbodig omdat zij een perfecte balans hebben in hun drukke leven. Bij mij is dit niet het geval. Ik ben 9 van de 10 keer een ”total mess” wat betreft planning en organisatie en kom daardoor nauwelijks aan mijzelf toe, deze lijst is dus eigenlijk meer voor mijzelf bedoelt, en voor jou

Tip 1

Dit is ronduit de belangrijkste tip die ik niet vaak genoeg voor mijzelf kan herhalen: leg de lat niet te hoog. Je kan nog zoveel willen bereiken in die korte periode, rust is voor iedereen het beste. Wat ik heb geleerd uit eerder gemaakte fouten is dat: Als je eenmaal een vakantie helemaal vol hebt gepland met uitjes:

 • je een extra vakantie moet plannen voor jezelf om bij te komen van de vakantie samen met je kinderen.
 • je hele ”verwende” kinderen creëert. Het verwachtingspatroon is verstoord omdat de kinderen ervanuit gaan dat ze telkens worden vermaakt.

Ik zeg niet dat uitjes niet mogen ofzo, maar zoals overal op internet terug te vinden is, verveling kan echt geen kwaad.

Tip 2

Houdt uitjes simpel, oké, ik weet het dat lijkt erg op het vorige punt maar dit is toch een stapje verder. Je kinderen nou eenmaal een flinke dosis zuurstof, beweging en vitamine D nodig. Het leuke daarvan is, dat het ook ten goede is van je eigen gezondheid.Aangezien ik erg van low-budget houd, hier een paar leuke en simpele tips om eropuit te gaan:

 1. Wandelen: vanuit huis in de wijk, door de stad of in een bos. Wandelen kan bijna overal. Mocht je het al beu zijn om te wandelen dan heb ik nog een extra tip. In verschillende steden heb je de mogelijkheid om gratis speurtochten op te halen bij bijvoorbeeld gemeentehuizen of VVV-kantoren. Ook een leuke twist geven aan je boswandeling? Tel bepaalde vogelsoorten/insecten/planten en houdt dit bij in een boekje.
 2. Fietsen: deze activiteit is zeer geliefd bij mijn zoontje van 4. Hij is erg energiek en zo kan ik hem goed afmatten. Je kan van te voren een route uitstippelen, of zoals ik het vaker doe, laat de kinderen al gaande weg de route bepalen. Zo kunnen ze hun eigen grenzen bekennen, en hun nieuwsgierigheid uiten. Het beste is wel om als ouder van te voren te bepalen of je een lunchpakket meeneemt ja of nee. Je kan als je genoeg geld hebt ook gewoon ergens een terrasje pakken of ijsje eten. Mijn kinderen zijn dol op picknicken dus daarom neem ik altijd iets kleins mee voor onderweg.
 3. Naar de speeltuin. klinkt saai, maar het hoeft niet altijd dezelfde speeltuin te zijn. Bij ons in de buurt hebben we verschillende speeltuinen met verschillende toestellen. In vakanties maak ik er een speeltuinen-tour van. Ieder kind heeft bij mij een voorkeur voor een bepaalde speeltuin. Daarbij hebben mijn jongste kindjes nog een aandachtsboog van een blobvis, dus afwisseling is gewenst.
 4. Naar de bibliotheek. Dit is een activiteit waar ik een dubbel gevoel bij heb, maar toch zeker een aanrader als je rustige kinderen hebt. Ik heb het geluk dat ik zeer zelfstandige, enthousiaste, ondernemende kinderen heb. Tegenvaller daarvan is, is dat ze moeilijk hun enthousiasme in bedwang houden. Mijn oudste dochter heeft het al onder de knie om rustig te blijven op openbare plekken, maar de andere 2 zijn wat enthousiasme nog onbegrensd. Wat ik zo leuk vind aan de bibliotheek is dat je er heen kunt fietsen of lopen. Dus actief zijn. Zodra je er bent, wordt het cognitieve aangesproken bij je kindjes. Oftewel: een leerzaam uitje. Bij onze bibliotheek word er ook wekelijks een voorlees/knutselmiddag georganiseerd. Dus mocht je zelf even je handen vrij willen hebben om een boek te lezen, kijk bij jezelf in de buurt of dit ook wordt aangeboden bij je eigen bibliotheek.
 5. Logeren of speelafspraakjes. Zodra je kindjes oud genoeg zijn kunnen ze ergens blijven logeren of er kunnen kindjes komen logeren. Simpeler kan niet. De vraag is of je er behoefte hebt om nog meer kinderen in huis te nemen. Als de kinderen kunnen logeren bij familie is dat natuurlijk altijd leuk.

De voordelen van in de buurt op avontuur te gaan met kleine kinderen:

 • Het is makkelijk te combineren met dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen.
 • Je kan makkelijk op tijd thuis zijn om het avondeten voor te bereiden.
 • Je kan het goed combineren met slecht weer.
 • Als er iemand moe is kan je snel thuis zijn.
 • Je kan aan elke activiteit een twist geven
 • Je kan activiteiten desgewenst combineren.

Tip 3

Wees slim! Mocht je dan toch in verleiding komen om iets anders te gaan doen en je bent bereid geld te besteden dan blijft het toch altijd leuk om geld te besparen. Ik kijk bijvoorbeeld altijd op Social Deal, Groupon of Vakantieveilingen  voor leuke en betaalbare deals. Vorig jaar zomer zijn we o.a. bij Zooparc Overloon en het Nederlands openluchtmuseum geweest. Met Eurosparen kan je natuurlijk ook sparen voor korting op leuke uitjes, en bij de Albert Heijn kan je jaarlijks sparen voor korting bij de Efteling (inleveren van volle spaarkaarten kan dit jaar nog tot 17-06).

Tip 4

Heartfullness instead of mindfullness. Iedereen heeft het tegenwoordig over mindfullness. Bij mij komt het onderhand de neus uit. Alles moet 10.000 maal herkauwt worden door de spiermassa in onze schedel, weloverwogen gekozen woorden tegenover onze welopgevoede kinderen. De realiteit is toch anders. Soms is het gewoon teveel. Soms is het gewoon zwaar. Soms wil je ook gewoon mens zijn in plaats van moeder.

En dat mag! Wat ik van de afgelopen tijd heb geleerd (en geloof me, ik zat in een diep dal). Dan is het wel handig als je je verstand gebruikt en je jezelf een break gunt. Maar ik ben nou eenmaal dwars, vind daarom heartfullness beter klinken.Juist omdat ik perfectionistisch ben en heel veel in mijn hoofd zit, is het voor mij ook een geheugensteuntje dat ik ook weer even vanuit mijn hart moet spreken.

Het is in de meeste gevallen niet dat moeders van tegenwoordig niet mindfull genoeg zijn, integendeel. Soms vergeet je wel door alle opstapelingen van de dagelijkse beslommeringen om vanuit je hart naar je kinderen te spreken. Althans, dat ben ik een tijdje verleerd geweest. Juist omdat ik constant bezig was met correct, pedagogisch verantwoord en vooral sociaal gewenst op te voeden.

”All the flowers of tomorrow are the seeds of today”-  Oud Chinees gezegde 

Gelukkig weten mijn kinderen dat ik nou eenmaal niet perfect ben. Dat ik ook een mens ben. Dat ik ook nog niet uitgeleerd ben. Dus als ik ze nu in de ogen kijk terwijl ze iets hebben gedaan wat niet door de beugel kan, dan herinner ik mijzelf eraan dat liefde de kern is. Ik zal hier later uitgebreider op terugkomen.

Tip 5

Doe het niet alleen. Ouderschap is leuk, uitdagend, zenuwslopend, liefdevol, meestal ondankbaar werk, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Om die taak voor 2 volle weken op je te nemen is voor elke ouder anders. Ik kan het niet alleen in ieder geval.

Ik run deze business fulltime, mijn vriend werkt veel en soms is mijn batterij gewoon leeg en mijn lontje afgebrand.Op dat soort momenten is het fijn als er partners, familie, vrienden en kennissen zich vrijwillig opgeven voor een x aantal uren. Al is het voor een extra paar ogen terwijl je zelf even de tegeltjes telt op de wc. Of een warme douche zonder publiek, zonder in de godsvroegte op te staan of zonder een reden te zijn voor je kleuter om weer uit bed te komen ’s avonds.

Nu klinkt het misschien alsof een vakantie met kinderen helemaal niet leuk kan zijn, maar natuurlijk wel. Maar als je met een beperkt budget leeft, jonge kinderen hebt en er veel alleen voor staat dan is het wel handig deze tips in gedachten te houden.Natuurlijk zijn er nog wel duizend andere tips die goed te pas komen tijdens een vakantie. Maar vanuit mijn huidige situatie waren dit mijn top 5 tips.

Ik ben altijd benieuwd hoe andere moeders het aanpakken dus mocht je aanvullende tips hebben of opmerkingen dan kan je ze uiteraard hieronder achterlaten.

Thanks voor het lezen en tot volgende keer!

xEefke

Hoi, even voorstellen: ik ben Eefke. Ik ben 27 jaar. Samen net mijn partner (Anthony) ben ik trotse ouder van 3 kinderen. Mijn oudste dochter is 7 mijn zoontje is 4 en mijn jongste dochter is nu bijna 2 jaar. Ik schrijf graag over lifestyle, moederschap, eten, zwangerschap en beauty on a budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *